Samen in gesprek over de Omgevingswet en volop ideeën delen voor de omgevingsvisie. Op woensdag 11 september bruist het in innovatiecentrum De Steck, Doetinchem. Als betrokken (maatschappelijke) organisaties, ondernemers, overheden en partners bijeenkomen om elkaar te inspireren en waardevolle inzichten op te doen. Een terugblik.

Wethouder Ingrid Lambregts opent de middag. “Mooi om vandaag veel bekende én nieuwe gezichten te zien. Dit is de tweede klankbordbijeenkomst in een reeks van vele. In februari gingen we al met elkaar in gesprek over de Omgevingswet en vandaag gaan we daar graag op door. Want het moment is gekomen dat we nu écht naar buiten gaan, de deelgebieden in: het Ontwerpend Onderzoek is van start.”

Deelgebieden van start
Ingrid vervolgt: “Als gemeente staan we voor de uitdaging om voor 2021 één omgevingsvisie voor heel Doetinchem op te stellen. Hierin staat hoe we willen dat onze toekomstige leefomgeving eruitziet. Om dit behapbaar te maken hebben we Doetinchem opgesplitst in 11 deelgebieden, waaronder de Wehlse Broeklanden, de Huet/Dichteren en Gaanderen.

De komende tijd onderzoeken we in elk deelgebied sámen met inwoners, ondernemers en partners de kernwaarden en kansen van dat gebied. Dit gebeurt onder leiding van externe procesleiders. Alle uitkomsten verenigen we zo goed mogelijk in de omgevingsvisie. Hierbij waken we ervoor dat de afzonderlijke opgaven per deelgebied behaald worden, zoals de opgave om in 2030 energieneutraal te zijn.”

Omgevingswet-game: samen in gesprek
Na het welkomstwoord werden de genodigden uitgedaagd de dialoog met elkaar aan te gaan in de interactieve ‘Omgevingswet-game’. Via hun smartphone reageerden de gasten op prikkelende stellingen, dilemma’s en casussen uit de praktijk. Stel bijvoorbeeld dat een tuinman reclame plaatst op een rotonde en besluit om de rotonde in ruil daarvoor te onderhouden, is dat dan een ‘overtreding’ of een ‘initiatief’? De game maakte de tongen los en de discussie werd niet geschuwd.

In gesprek met procesleiders
Na de game was er voor de gasten alle gelegenheid om in gesprek te gaan met de procesleiders van de deelgebieden. Welke kansen zien zij voor de Huet/Dichteren, de Wehlse Broeklanden, Gaanderen, Kruisbergse bossen, Langerak en de noordelijke wijken? De genodigden gingen volop met elkaar in gesprek en deelden hun ideeën op grote moodboards en landkaarten.

En dan… een bijzondere verrassing!
Daarna was het tijd voor een bijzondere verrassing. Heleen Groot, directeur van het programma ‘Aan de slag met de Omgevingswet’ brengt onverwacht fantastisch nieuws: gemeente Doetinchem is genomineerd voor de ‘Aan de slag Trofee 2019’! Deze verkiezing zet de organisatie of overheid met het meest innovatieve Omgevingswet-project een jaar lang in de spotlights.

Gemeente Doetinchem ontvangt de nominatie voor de innovatieve manier waarop ze de uitrol van de Omgevingswet aanpakt. Dit gebeurt via het ‘Ontwerpend Onderzoek’: het cyclische proces waarin de gemeente haar omgevingsvisie en omgevingsplan opstelt. Heleen: “Bijzonder hoe gemeente Doetinchem via deze methodiek verschillende maatschappelijke belangen koppelt, het eenvoudig houdt en écht met de mensen in Doetinchem in gesprek gaat.”

Ingrid Lambregts is trots: “Ik draag deze nominatie op aan de inwoners, ondernemers en ambtenaren binnen onze gemeente. Want zij zijn uiteindelijk degenen die de Omgevingswet tot een succes maken.”

Gasten aan het woord
Benieuwd hoe de gasten de Aan de slag-sessie hebben ervaren? Welke inzichten zij hebben opgedaan en hoe zij tegen de komst van de Omgevingswet aankijken? Tijdens de afsluitende borrel deelden de genodigden hun ervaringen.

Ria Evers
Dorpsraad Gaanderen

“Ik ben hier vandaag omdat ik de Omgevingswet een belangrijk onderwerp vind. Ik vraag me af wat de wet concreet gaat betekenen voor Gaanderen. Hoe zet je bijvoorbeeld alle huidige bestemmingsplannen om?

Ik ben enorm benieuwd en wil hier vandaag graag meer over te weten komen. Ik vind dat er op dit moment bij nieuwe initiatieven nog veel te veel naar regels wordt gekeken. Zonde! Ik hoop dat de Omgevingswet daar verandering in brengt.”

Christel Welling
Bestuurder zorgorganisatie Markenheem

“Ik ben benieuwd naar de aanpak van gemeente Doetinchem en naar de deelgebieden. De Omgevingswet is een grote verandering. Hier ligt niet alleen een taak voor de gemeente, maar ook voor (maatschappelijke) organisaties en ondernemers.

Waardevol dat we vandaag het gesprek aangaan. Want hoe richten we straks onze gemeente in? Het allerbelangrijkste is dat we hierbij naar elkaar omzien. Met alle verschillende belangen die er spelen, samen bijdrage leveren aan de toekomst van Doetinchem. ‘Noaberschap’ is voor mij het sleutelwoord.”

Grietinus Kamps
IG&D

“Binnen de ondernemersvereniging IG&D ben ik voorzitter van de commissie infrastructuur en ruimtelijke ordening. Dit heeft veel raakvlakken met de Omgevingswet. Mijn motto is: als je kan meepraten, wees er dan zo vroeg mogelijk bij. Daarom ben ik vandaag hier. Als de trein eenmaal vertrokken is, breng je hem immers niet zomaar meer tot stilstand.”

Conny Swenne
Waterschap Rijn en IJssel

“Ik wil vandaag ontdekken wat de Omgevingswet betekent voor de relatie tussen de gemeente en het waterschap. Ik ben ook naar de Omgevingswet-markt geweest in februari. Ik vond de games van vandaag erg leuk. Vooral omdat we met elkaar in gesprek moesten gaan. Dat is wat ik ook zo goed vind aan de Omgevingswet. Het laat mensen met elkaar in gesprek gaan. Ik vind de Omgevingswet erg ambitieus, maar ook enthousiasmerend. Ik ben benieuwd hoe het er in de praktijk uit gaat zien.”

René Reumer & Ingeborg van der Oord
Wark House

Inge: “Tijdens de Omgevingswet-game kregen we telkens een casus te zien. Bijvoorbeeld: ‘bewoners plaatsen een trampoline in de openbare ruimte, zonder valdempende voorzieningen’. Daarbij werd ons gevraagd: is dit een initiatief of een overtreding?

Dat vond ik interessant. Want wat is het verschil tussen een initiatief en een overtreding? Met de Omgevingswet kan een overtreding een initiatief worden!”

René: “Het is belangrijk om van elke casus de meerwaarde te zien en ernaar te kijken vanuit verschillende invalshoeken. Nu gaat alleen de gemeente erover, die kijkt naar de wetten. Ik hoop dat het met de Omgevingswet een meer dimensionale groep zal worden. Waar we echt in gesprek gaan met de buurtbewoners. En ook met de kinderen.”

Inge: “In plaats van een casus te zien als een initiatief of overtreding, moeten we het zien als een vraagstuk. Erg interessant om zo met elkaar erover na te denken.”

Laura van der Poel & Jan Keukenkamp
Gemeente Zutphen (Laura) & Stichting Catharina Cultureel (Jan)

Jan: “Ik vind het een boeiend proces, deze Omgevingswet. Onze kerk zit middenin het centrum, in de binnenstad. Als daar iets verandert, merk je dat goed. In de winter wordt er bijvoorbeeld een ijsbaan geplaatst op het Simonsplein, voor de ingang van de kerk.

Een geweldig initiatief. Tegelijk is het zo dat mensen minder makkelijk bij de ingang van de kerk kunnen komen. Minder handig als je bijvoorbeeld slecht ter been bent. Dat zijn interessante punten om over na te denken.”

Laura: “Ik ben vooral benieuwd naar de samenwerking tussen de gemeenten, maar ook tussen de initiatiefnemers en de gemeente. Een goede wisselwerking is belangrijk. Als je écht met elkaar in gesprek gaat en elkaar probeert te begrijpen, dan kom je eruit met elkaar. En dat vind ik zo mooi aan de Omgevingswet. De wet vraagt om met elkaar in gesprek te gaan.”

Anna Jansen
GGD Noord- en Oost-Gelderland

“Volksgezondheid wordt naar mijn idee vaak nog gezien als kostenpost. Het economisch belang gaat meestal voor. ‘Als we maar aan de normen voldoen’. Dat vind ik erg jammer. Ik hoop dat de Omgevingswet hier verandering in brengt.

Goede gezondheid biedt immers zoveel kansen. Het maakt mensen onder meer gelukkiger en geeft een impuls aan de arbeidsproductiviteit. Daarover ga ik graag in gesprek.”

Hans Pietersma
Gelders Genootschap

“Het Gelders Genootschap is de vereniging voor Gelderse gemeenten. Als adviseur ruimtelijke kwaliteit ontferm ik me met name over de kwaliteit van landschappen, gebouwen en monumenten. Bij een nieuw initiatief wordt de omgevingskwaliteit nog wel eens vergeten.

De Omgevingswet gaat hierop ook invloed hebben. Daar waar veel uiteenlopende belangen spelen is het van belang met elkaar het gesprek aan te gaan. Mijn tip voor de gemeente daarbij is: kijk goed naar de processen. Regel duidelijke overlegstructuren in. Want in een gesprek kom je tot oplossingen.”

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties