Op woensdagavond 12 juni vond in cultureel centrum De Trefkuul in Gaanderen een Omgevingswet-presentatie plaats voor organisaties en instanties in het dorp. Arno Gerritsen is voorzitter van Dorpsraad Gaanderen en was één van de genodigden. Welke inzichten heeft hij opgedaan en hoe kijkt hij terug op de bijeenkomst?

De Dorpsraad in Gaanderen maakt zich hard voor het collectieve belang van inwoners en ondernemers. En voor het verbeteren van de leefbaarheid. Arno: “Hier zien we belangrijke raakvlakken met de Omgevingswet, die ook als doel heeft om de leefomgeving te verbeteren. Daar denken we natuurlijk graag over mee!”

Heldere presentatie

Tijdens de bijeenkomst werden de genodigden in een presentatie bijgepraat over de Omgevingswet. “Ik had al wel over de wet gehoord, maar kende de details nog niet. Ik was uiteraard ook erg benieuwd wat de Omgevingswet dan specifiek gaat betekenen voor Gaanderen. Ook daar hebben we het uitgebreid over gehad.”

Deelvisie

In het najaar start de gemeente met het opstellen van de deelvisie voor Gaanderen. Deze visie schetst de identiteit, kansen en kernwaarden van Gaanderen: waardevolle input voor de overkoepelende Omgevingsvisie voor Doetinchem. Arno: “Een externe procesleider begeleidt dit traject. En wij kunnen hier actief over meedenken.”

Woononderzoek

De Dorpsraad ziet hierin een belangrijke rol weggelegd voor zichzelf. “We kennen de instanties, groeperingen, uitdagingen, kansen én gevoelens van de inwoners en ondernemers in het dorp. Een belangrijk thema is wonen. De woningvoorraad sluit onvoldoende aan op de vraag. Vooral senioren en jongeren trekken weg. In het najaar starten we een woononderzoek om te ontdekken waar het knelt. De uitkomsten en kansen kunnen dan worden meegenomen in de deelvisie.”

Aandacht voor duurzaamheid

Wat Arno verder graag zou terugzien in de deelvisie? “Duurzaamheid. Het streven van de gemeente is om in 2030 energieneutraal te zijn. Ik ben benieuwd hoe dit terug gaat komen. Ook hoop ik dat onze ‘dorpsplankaart’ meegenomen wordt. Deze kaart laat schetsmatig zien waar we bepaalde activiteiten het liefst geconcentreerd zien als er uitgebreid, gebouwd of verplaatst wordt. Denk aan ‘economische bedrijvigheid’, ‘leefomgeving en natuur’ en ‘sport en recreatie’.

Uitkijken naar samenwerken

Arno kijkt goed terug op de bijeenkomst. “Ik heb veel nieuwe inzichten opgedaan over de Omgevingswet. Nog lang niet alles is concreet, maar we weten in nu wel wat de plannen zijn voor Gaanderen. Als Dorpsraad kijken we ernaar uit om bij te dragen aan een deelvisie waar iedereen in Gaanderen zich in kan vinden.”

Ook meedenken?

Als gemeente horen we graag jouw wensen en ideeën voor Gaanderen. Op deze pagina vind je medio september de storymap van Gaanderen. Hierin bundelen we alle informatie en ideeën. Dit vormt uiteindelijk de input voor de deelvisie.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties