Onlangs vroegen we jullie om de concept-deelvisie van Nieuw-Wehl te bekijken. En na te denken over de vraag: welke kansen zie jij voor Nieuw-Wehl in de toekomst? We hebben waardevolle reacties binnengekregen. Alle ideeën en aanvullingen hebben we inmiddels verwerkt tot een definitieve deelvisie, die je nu kunt inzien.

Bekijk de deelvisie>>

Over deze deelvisie
De ideeën in deze deelvisie gebruiken we om tot één overkoepelende omgevingsvisie voor Doetinchem te komen. Dit document presenteert dus geen definitieve plannen voor Nieuw-Wehl. Het kan zijn dat je plannen in het document ziet, die uiteindelijk geen plek krijgen in de omgevingsvisie. Andersom is ook mogelijk.

In totaal komen er 11 deelvisies, van 11 deelgebieden. Alle ideeën verenigen we zoveel mogelijk in de omgevingsvisie. Hierbij zullen we ook keuzes moeten maken.

Wat waren de reacties?
Verschillende inwoners en ondernemers bekeken de concept-deelvisie en deelden hun ideeën en mening. Een greep uit de reacties.

Woningbouw: wel, geen óf heel specifieke behoefte?
Veel inwoners reageerden op de woningbehoefte in Nieuw-Wehl. Een aantal inwoners geeft aan geen woningbehoefte te zien. Anderen denken juist aan kleinschalige, vraaggerichte woningbouw. Eén van de reacties luidt: “Nieuw-Wehl is geen groeikern. Geen grootschalige woningbouwprojecten maar kleinschalige vraaggestuurde maatwerkprojecten zijn gewenst.”

De woningbehoefte in Nieuw-Wehl ligt genuanceerd. Enerzijds is er geen behoefte om te groeien d.m.v. woningbouw. Anderzijds vinden senioren en jonge gezinnen soms niet de juiste woning in het dorp.

In paragraaf 4.1 staat nu beschreven dat inwoners van mening zijn dat áls er woningen gebouwd worden, het om vraaggerichte en kleinschalige woningbouw moet gaan. Hiermee bedoelen zij: alleen bouwen als hier aantoonbaar behoefte aan is. De wens van inwoners is dus om grootschalige woningbouwprojecten uit te sluiten. Woningbouw is alleen gewenst als het gaat om enkele woningen, voor de doelgroepen senioren en jonge gezinnen.

Verkeersroute over de Doesburgseweg
Er kwamen verschillende reacties binnen over de alternatieve verkeersroute tussen Wehl en Nieuw-Wehl. Waaronder: “Geen extra en zwaar verkeer langs de Kleindorpseweg.” “De verkeersveiligheid rond de sportvelden moet worden verbeterd.” En: “De Doesburgseweg is niet geschikt om veel verkeer te verwerken.”

Een aantal inwoners schrijft dat het goed zou zijn om de Nieuw Wehlseweg te ontlasten en prettiger te maken voor fietsers. Inwoners rond de Kleindorpseweg vinden hun weg echter niet geschikt om dit verkeer tussen de Broekhuizerweg en de Doesburgseweg op te vangen.

Een groener Boerenbondplein? Ja graag, maar niet ten koste van parkeerplaatsen
Op het idee van inwoners om het Boerenbondplein te vergroenen, kwamen verschillende reacties binnen. Veel inwoners zien graag een groener Boerenbondplein, maar willen niet dat dit ten koste gaat van de parkeerplaatsen.

Daarom is paragraaf 4.2 van de deelvisie nu aangevuld met enkele voorstellen om een groener plein te realiseren, mét voldoende parkeerplekken. Hier zijn namelijk volop mogelijkheden voor.

Goede balans tussen Elver en het dorp
Inwoners geven aan het belangrijk te vinden dat de balans tussen zorgorganisatie Elver en het dorp behouden blijft. Eén van de inwoners zegt hierover: “Ik vind dat Elver niet meer vastgoed in het dorp moet aankopen, ik denk dat anders de verhouding scheef is. Het is goed dat het er is maar moet niet de overhand krijgen in het dorp.”

Deze wens voor het behouden van de balans is nu opgenomen in de deelvisie.

Geef binnenkort je reactie op de concept-omgevingsvisie
Alle ideeën in de deelvisies gaan we nu verwerken tot één concept-omgevingsvisie voor heel Doetinchem. In het voorjaar van 2021 kun je het concept o.a. via deze website inzien én hierop je reactie geven. Heb je in de tussentijd nog mooie ideeën die je wilt delen? Laat het ons weten via omgevingswet@doetinchem.nl.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties