Afgelopen maanden vond in het deelgebied De Kruisberg, Kruisbergse bossen en Langerak het Ontwerpend Onderzoek plaats. Bernadette Janssen was als externe procesbegeleider nauw betrokken bij het onderzoek. Hoe kijkt zij terug op het Ontwerpend Onderzoek en hoe gaat het nu verder? Ze vertelt.

Het Ontwerpend Onderzoek ‘De Kruisberg, Kruisbergse bossen en Langerak’ ging afgelopen zomer van start. Bernadette: “In de zomer van 2019 zijn we gestart met een verkenning. Tijdens een fietstocht door het gebied bezochten we belangrijke locaties, zoals het Rietveld Lyceum, het Slingeland Ziekenhuis en de voormalige gevangenis De Kruisberg. Dit gaf al een goed beeld van de kansen en uitdagingen.”

Gerichte interviews
“Daarna hebben we aanvullende informatie opgehaald via uitgebreide interviews met betrokken partijen. Denk aan het parkmanagement van het bedrijventerrein, vastgoedeigenaren en uiteenlopende instanties en organisaties. We vroegen hen specifiek naar de uitdagingen, kansen, opgaven én hun eigen specifieke ambities.”

Gebiedsateliers
Tijdens twee gebiedsateliers kwamen ook de inwoners aan het woord. Bernadette: “De betrokkenheid was groot. Over het feit dat het vele groen, de recreatiemogelijkheden en cultuurhistorie behouden moeten blijven, is iedereen het eens. Écht grote en complexe opgaven lijken hier niet te spelen, maar er wordt op sommige plekken wel overlast ervaren. Bijvoorbeeld in Langerak, waar de fabriek Vulcanus geurhinder veroorzaakt. Of rondom het ziekenhuis, waar de drukke verkeerssituatie vrijwel onhoudbaar is.”

Slopen of herbestemming?
Bernadette vervolgt: “We weten natuurlijk dat het ziekenhuis gaat verhuizen. Daarom hebben we het ook gehad over de toekomst van het gebouw. Kun je dit het beste slopen, of kan het (deels) een herbestemming krijgen? Wij adviseren om dat laatste te onderzoeken. Ook het H-gebouw van De Kruisberg-gevangenis houdt de gemoederen bezig. Iedereen is het erover eens dat dit lelijke gebouw het beste gesloopt kan worden.”

Kansenkaarten
Bernadette vervolgt: “Dit zijn slechts enkele onderwerpen die de revue zijn gepasseerd. We hebben het ook gehad over de vernieuwing van zorgorganisatie Den Ooiman, de inrichting en functie van het bos en de kans en wens om zonnepanelen op de daken van het bedrijventerrein te plaatsen. Alle opgehaalde informatie hebben we vertaald in kansen- en opgavekaarten.”

Agenda omgevingsvisie
De kansen- en opgavekaarten vormden de basis voor de ‘Agenda omgevingsvisie’. Bernadette: “In deze agenda schetsen wij een advies voor de toekomstige inrichting van De Kruisberg, Kruisbergse bossen en Langerak. In deze agenda is dus de inbreng van de betrokken inwoners, ondernemers en organisaties meegenomen. Deze agenda is openbaar en kun je hier bekijken.”

Hoe nu verder?
Bernadette: “Voor mij als procesbegeleider zit het er nu op, de agenda is ons eindproduct, maar eigenlijk begint het nu pas! Vanaf nu is de gemeente aan zet. De gemeente en de politiek gaan nu kijken hoe deze agenda voor dit deelgebied past in de overkoepelende omgevingsvisie voor Doetinchem. En natuurlijk: sluit ‘ie aan op de agenda’s voor de andere deelgebieden? Kunnen alle wensen worden gerealiseerd? Of moeten er andere oplossingen worden bedacht? Dat proces start dit voorjaar.”

Blijf je ideeën delen
Het Ontwerpend Onderzoek ‘De Kruisberg, Kruisbergse Bossen en Langerak’ is weliswaar afgerond, jouw inbreng blijft altijd van harte welkom. Dus: heb jij specifieke wensen en ideeën voor dit gebied? Stuur ons een e-mail. Dan kijken wij hoe we dit kunnen meenemen in de omgevingsvisie voor Doetinchem.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties