Projectleider Adrie: “Neem de buurt vanaf het begin mee in je (bouw)plannen”

In Nederland gelden er op dit moment nog 26 wetten en 400 regelingen voor ruimtelijke ontwikkeling. Het gaat om regels voor onder meer wonen, bouwen, infrastructuur en natuur. Al die wetten en regels worden per 1 oktober 2022 of 1 januari 2023 samengevoegd tot één wet: de Omgevingswet. Het doel: het omgevingsrecht duidelijker en eenvoudiger maken. Zodat jij als inwoner of ondernemer o.a. sneller een (bouw)plan van de grond krijgt.

Adrie van Bohemen is als projectleider nauw betrokken bij de invoering van de Omgevingswet in Doetinchem. Hij vertelt: “Een belangrijke verandering is dat relevante informatie die je nodig hebt voor je vergunningaanvraag, straks allemaal online én op één plek te vinden is. Daarna kun je direct je aanvraag in gang zetten. Nu moet je deze informatie bij verschillende partijen opvragen.”

Dat niet alleen. “Vanaf 1 oktober 2022 of 1 januari 2023 heb je uiterlijk 8 weken na je vergunningaanvraag voor een reguliere vergunning reactie of je plan door kan gaan of niet. Nu is dat nog 26 weken.” De doorlooptijd is uiteraard afhankelijk van de aanvraag.

Participatie: betrek je omgeving
Een ander belangrijk punt binnen de Omgevingswet is participatie. Adrie legt uit: “Dit houdt in dat je omwonenden vroegtijdig betrekt als je een (ingrijpend) plan hebt. Andersom geldt dat natuurlijk ook: wij als gemeente, je buren of een organisatie moeten jou ook vroegtijdig op de hoogte stellen en laten meepraten over eventuele plannen.”

Niet voor élk plan
Participatie is echter niet voor élk plan noodzakelijk, legt Adrie uit. “Voor kleinschalige initiatieven is participatie niet nodig. Denk aan het plaatsen van een dakkapel die niet uitkijkt op de achtertuin van de buren. Maar wil je een monumentale boom kappen, dan is het wel van belang dat je de omgeving hierbij betrekt. In je vergunningaanvraag moet je dit dan ook kunnen aantonen.”

Contact met de buurt
Participeren, hoe pak je dat aan? Adries tip: “Voel aan hoe het contact met je buurt is. Neem hen vanaf begin af aan mee in het proces en verras hen niet pas met je plannen als de aanvraag al rond is. Ga echt vroegtijdig het gesprek aan en vertel waarom je dit plan voor ogen hebt. Vertel over de meerwaarde en voordelen. Dit zorgt vaak al voor veel begrip.”

Voorbereidingen in volle gang
Kortom, er gaat een hoop veranderen. En de voorbereidingen zijn in Doetinchem dan ook al lange tijd in volle gang, vertelt Adrie. “De techniek is grotendeels op orde. De bestemmingsplannen zijn opgeschoond. En we zijn de belangrijkste producten aan het aanpassen. Bijvoorbeeld zodat iedereen vanaf 1 juli snel en eenvoudig een aanvraag kan indienen.”

Neem alvast een kijkje
Ben je benieuwd hoe de online omgeving voor jouw vergunningaanvraag er straks uit komt te zien? Neem alvast een kijkje in de demo-omgeving. De tool is nog volop in ontwikkeling, maar je kunt al deels zien hoe het straks gaat. Vanaf 1 juli kan je hier ook op je eigen adres zoeken en kijken of jouw plan hier vergunningsvrij is. Omgevingsloket.overheid.nl

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties