Door: Joost Meilof

Terwijl we druk bezig zijn met de uitrol van de Omgevingswet, hebben we als gemeente ook te maken met de ‘Regionale Energiestrategie’ (RES). Dit is een nationaal programma waarin de energieregio’s in Nederland onderzoeken waar en hoe het best duurzame elektriciteit op land (wind en zon) opgewekt kan worden. Joost Meilof is strategisch adviseur en vertelt.

Met de Regionale Energiestrategieën worden plannen uit het Klimaatakkoord in de praktijk gebracht. Joost legt uit: “Het Rijk heeft 30 regio’s in Nederland aangewezen die gaan onderzoeken waar, hoe en hoeveel duurzame energie opgewekt kan worden. De Achterhoek is één van die regio’s, Doetinchem hoort hier ook bij.”

Verbinding zoeken
“Als strategisch adviseur leg ik de verbinding tussen de Regionale Energiestrategie en de Omgevingswet. De Omgevingswet vraagt om méér participatie van jou als inwoner. Zo vragen we je mee te denken over de toekomstige inrichting van jouw woonomgeving, tijdens het onderzoek in de deelgebieden voor de omgevingsvisie. Tegelijk gelden er wettelijke doelstellingen. Binnen de RES moéten we nu eenmaal bijdragen aan duurzame energie. Keuzes maken is dus onvermijdelijk.”

In gesprek: routekaarten
“Ook binnen de RES zijn we een aantal jaar geleden in gesprek gegaan met inwoners en organisaties over hoe en waar duurzame energie het beste opgewekt kan worden in de regio. Dit heeft per gemeente binnen de regio geresulteerd in een beleidskader duurzame energieopwekking, waarin de ideeën per gemeente zijn verzameld.”

Uitdagingen
Joost vervolgt: “We proberen alle ideeën natuurlijk zoveel mogelijk te verenigen in de uiteindelijke RES én de omgevingsvisie. Tegelijk zijn er uitdagingen. De inzichten die worden opgedaan binnen de RES lopen namelijk niet altijd synchroon met de ideeën die we ophalen in de deelgebieden. Toch is het duidelijk dat we het er in Doetinchem allemaal wel over eens zijn dat meer opwekking van duurzame energie noodzaak is.”

Landschap koppelen aan duurzame energie
En dus is het zaak om te kijken naar de kansen en mogelijkheden wat betreft de opwekking van duurzame energie in de regio. Joost: “Zo zijn er mogelijkheden om zonnevelden volledig op te laten gaan in het landschap. Denk aan hout- of boomwallen of de aanleg van een bos, waartussen je zonnepanelen plaatst. Daarbij kun je oude landschapsstructuren gebruiken als uitgangspunt. Landschapsherstel en energieopwekking gaan dan hand in hand. Dan creëer je een win-winsituatie.”

Hoe nu verder?
Joost vervolgt: “Wat ons regionale aanbod wordt voor de RES, is nog niet duidelijk. Het plan is nog volop in ontwikkeling. 1 juni 2020 moet er een concept-bod liggen. Dan gaat het Planbureau voor de Leefomgeving hiernaar kijken. Het planbureau kijkt dan hoeveel terrawatt elke regio kan opwekken en welke regio’s eventueel meer moeten bijdragen. In dat geval kan het zijn dat er nog punten aangepast moeten worden in de RES. In het voorjaar van 2021 moet er dan een definitief aanbod liggen. We werken dus aan de omgevingsvisie zonder dat we precies weten wat het planbureau van ons aanbod vindt. Dat maakt het spannend.”

Met elkaar in gesprek blijven
Om tot de best mogelijke oplossingen te komen, is het belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven. Joost besluit: “Voor ons aanbod voor de RES kijken we natuurlijk continu naar de mening en ideeën die we ophalen in de deelgebieden voor de omgevingsvisie. Op 15 september vindt het Stad en Land-debat plaats, waar je jouw mening kan geven over de rapporten van de deelgebieden die we opstellen voor de omgevingsvisie. Dan kijken we ook hoe we het aanbod voor de RES kunnen vervlechten in de omgevingsvisie. Hoewel we keuzes moeten gaan maken, hoop ik op een RES én omgevingsvisie waar velen in Doetinchem zich in kunnen vinden.”

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties