De komende tijd gaan externe en onafhankelijke procesleiders aan de slag met het ‘Ontwerpend Onderzoek’ in de 11 afzonderlijke deelgebieden. Dat doen zij samen met inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners. Het uiteindelijke doel: één omgevingsvisie voor heel Doetinchem, waar iedereen zich in herkent. Wie zijn deze procesleiders en wat gaan zij de komende tijd zoal doen? Zij stellen zich aan je voor.

Arjan Raatgever
Procesleider De Huet – Dichteren

Wie is Arjan Raatgever?
“Ik ben adviseur ruimte, wonen en economie bij organisatieadviesbureau TwynstraGudde. We ontfermen ons hier met name om ruimtelijke planvorming. Vaak gaat het om grote projecten waarbij veel maatschappelijke belangen spelen. Ik ben 37 jaar en woon in Utrecht.”

Hoe ga je te werk?
“De eerste periode verzamel ik samen met een kerngroep van 8 ambtenaren en 2 collega-ruimteprofessionals zoveel mogelijk relevante informatie over De Huet en Dichteren. Dat doen we onder meer via een enquête. Ook gaan we in gesprek met partijen zoals het Waterschap en omgevingsdiensten. En we laten vooral ook het woord aan ondernemersverenigingen en inwoners. We organiseren bijeenkomsten middenin de wijk en vragen de ideeën van kinderen via een prijsvraag.

In de tweede periode gaan we kijken wat we aan informatie hebben ontvangen en wat de complexe vraagstukken blijken. Voor deze onderwerpen organiseren we verdiepende sessies met ambtenaren en professionals, waarbij we gaan kijken hoe we deze punten met elkaar kunnen verenigen.”

Wil je nog een oproep doen?
“Laat vooral weten wat jij belangrijk vindt in De Huet en Dichteren. Kom naar één van de bijeenkomsten, vul de enquête in of mail je ideeën rechtstreeks naar mij.”

Bernadette Janssen
Procesleider De Kruisberg – Kruisbergse Bossen – Langerak (E)

Wie is Bernadette Janssen?
“Ik ben stedenbouwkundige en eigenaar van BVR adviseurs Ruimtelijke Ontwikkeling in Rotterdam. Als procesleider ga ik samen met jou aan de slag met het Ontwerpend Onderzoek in het deelgebied De Kruisberg, Kruisbergse Bossen en Langerak.”

Hoe ga je te werk?
“We werken in vier stappen. Eerst halen we informatie op door middel van interviews en drie mini-ateliers. In stap twee vertalen we deze info in kansenkaarten. In stap drie gaan we met iedereen die dat wil in gesprek over de kansen. Ten slotte vertalen we jouw selectie van kansen in een agenda voor de omgevingsvisie.”

Wil je nog een oproep doen?
“Zeker! In het traject staan we sterk open voor input van iedereen die zich betrokken voelt met het gebied. O.a. voor Langerak zijn we op zoek naar bewoners die mee willen doen in ons atelier. Bent u dat? Stuur mij een e-mail.

 

Marc Holvoet
Procesleider de Wehlse Broeklanden

Wie is Marc Holvoet?
“Ik ben partner van architectenbureau NIEUWBRUUT in Amsterdam. Onze expertise:  het verbeteren van de leefbaarheid voor mensen via stedenbouw. Deze expertise zet ik nu ook in als procesleider voor de Wehlse Broeklanden. Dit doe ik samen met collega-procesleider Edo Gies.”

 

Hoe ga je te werk?
“We gaan allereerst het gebied verkennen en op zoek naar de kernwaarden. Dat doen we samen met een kerngroep van de gemeente en lokale partijen. Participatie is een voorwaarde. Iedereen kan meedenken.

De kernwaarden gaan we vervolgens met elkaar verenigen. Dat is soms best een puzzel, omdat deze vaak op gespannen voet staan met elkaar. Denk aan ‘energietransitie’ en ‘landbouw’. Door intensief met elkaar in gesprek te gaan, komen we uiteindelijk tot bouwstenen met daarin de identiteit en kansen van de Wehlse Broeklanden. Initiatieven inzetten is een belangrijke motor voor de omgevingsvisie.”

Wil je nog een oproep doen?
“Jouw ideeën zijn essentieel voor de toekomst van de Wehlse Broeklanden. Mijn motto is dat de ideeën uit het gebied zelf moeten komen. Daarom: kijk eens in de agenda naar de bijeenkomsten die jij kunt bijwonen. Bekijk ook de storymap en deel je ideeën of initiatieven met mij via omgevingswet@doetinchem.nl.

 

Roelof Goodijk
Procesleider Gaanderen met buitengebied ten zuiden van de A18

Wie is Roelof Goodijk?
“Ik ben medeoprichter van LOS Stadomland. Als ontwerpbureau buigen we ons over complexe ruimtelijke vraagstukken waarbij veel partijen zijn betrokken, zoals de Omgevingswet. Ik ben opgeleid aan de Wageningen Universiteit en heb zo’n 20 jaar ervaring in de ruimtelijke ordening. Ik richt me op de relatie tussen planning, ontwerp en proces. Deze ervaring zet ik nu in als procesleider voor het Ontwerpend Onderzoek in het gebied Gaanderen met buitengebied ten zuiden van de A18.”

Hoe ga je te werk?
“Allereerst: héél goed luisteren naar de inwoners en ondernemers in Gaanderen. Op basis van de input, komen wij met creatieve oplossingen voor de vraagstukken die er leven. We vragen inwoners vervolgens om mee te denken aan meer en betere oplossingen, om ze uiteindelijk te vertalen naar een samenhangende visie.

We willen graag, dat zoveel mogelijk mensen in Gaanderen en het buitengebied meedoen. Daarom houden we onder meer interviews en openbare bijeenkomsten. De ervaring leert dat niet iedereen naar bijeenkomsten komt. Daarom zul je ons op een middag ook tegenkomen bij de basisschool of de sportclub.

Tot slot komen we graag in contact met inwoners of ondernemers die niet specifiek ergens aan verbonden zijn, maar wel een eigen kijk hebben op thema’s die er in het dorp spelen. Dat kan iedereen zijn! Zoals een kunstenaar, ondernemer of een inwoner die een initiatief is gestart dat is gelukt óf juist niet gelukt is. Met hen kunnen we het gebied op een nieuwe manier leren bekijken”

Wil je nog een oproep doen?
“Absoluut. Laat ons weten wat jou bezighoudt. Het kan van alles zijn. Alle informatie is welkom. Wij kijken vervolgens hoe we dit een plek kunnen geven in de visie voor het deelgebied Gaanderen met buitengebied ten zuiden van de A18. Stuur hiervoor een mailtje naar omgevingswet@doetinchem.nl t.a.v. Roelof Goodijk.”

Dit artikel wordt binnenkort aangevuld met de introducties van de overige procesleiders

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

[…] Middags trokken de bewoners samen met ambtenaren en procesbegeleiders op de fiets de wijken in. Zij bezochten onder meer de Coop, kinderboerderij Kokezier, de PLUS en […]