Tijdens het grote gebiedsatelier op woensdag 30 oktober gingen bewoners, ondernemers, organisaties, stichtingen, commissies en overheid met elkaar in gesprek over toekomst van De Kruisberg. Dat leverde bijzondere kruisbestuivingen op. De bijeenkomst vond plaats in hotel/restaurant De Kruisberg, midden in het gebied.

 

Tijdens het Gebiedsatelier deelden aanwezigen hun ideeën voor en bevindingen over het gebied. Hiervoor konden zij terecht bij een tafel met kaarten over kwaliteiten en opgaven en een tafel met een grote kansenkaart.

Kwaliteiten en opgaven in beeld brengen
De kaart van kwaliteiten staat vol met opmerkingen over de groene kracht van het gebied. De lanen, De Zandbult en de cultuurhistorie. Een recreatieve toplocatie voor de stad, een plek waar mensen eropuit kunnen gaan.

Als opgaven worden de zorg voor de natuur, lastige verkeerssituaties, de energietransitie en geluids- en geurhinder rond Langerak genoemd. Het vertrek van het ziekenhuis en de herbestemming van de gevangenis vormen grote ontwikkelopgaven. Er mag meer aandacht zijn voor historie. Maar het H-gebouw bij de gevangenis, dat kan het best gesloopt worden.

Samen tekenen aan kansen
Op tafel lagen verschillende inzetstukken met ideeën die op de grote kansenkaart konden worden gelegd. Onder andere inwoners, grondbezitters, ondernemers en zorginstellingen bouwden samen aan scenario’s voor de toekomst. Er werd volop gereageerd op elkaars ideeën. De gevangenis bijvoorbeeld: hoe kunnen we de bestaande gebouwen herontwikkelen en nieuwbouw realiseren?

Kan je het beste voorsorteren op woningbouw, zorgfuncties of op meerdere bedrijven? Is er in de toekomst ruimte voor de huidige, tijdelijke initiatieven? Doordat partijen met elkaar in contact kwamen, werden plannen aangescherpt. Zo tekenden de aanwezigen tijdens hun gesprek nieuwe, sprekende kaarten.

Ideeën vertalen in de omgevingsvisie voor Doetinchem
Het cluster De Kruisberg valt binnen het gemeentelijk deelgebied De Kruisberg, Kruisbergse bossen en Langerak. De oogst van dit ontwerpend onderzoek vertalen wij in een agenda voor de omgevingsvisie. Uw aanbod aan de stad.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anke

Businesses pay you up to $25 per hour to be on Twitter?
https://dwz1.cc/1fxUMJJT