Op donderdag 26 september is door een selectie van gebiedsexperts (stakeholders) van de Kruisberg en omgeving gewerkt aan de toekomst van nu tot 2040. 

Met de kaart op tafel
Tijdens het atelier werd gesproken over en getekend aan de huidige gebiedskwaliteiten, opgaven en toekomstige kansen. Waarom is het hier zo mooi? Wat doen we met de oude gevangenis? Wat zou er op de locatie van het Slingeland Ziekenhuis moeten komen? Dit is slechts een greep uit de vragen waar over na is gedacht.

Kwaliteiten en opgaven
De aanwezigen waren het overduidelijk eens over de belangrijkste kwaliteiten van het gebied: het groen en de bijbehorende rust en ruimte. Daarbij is de opgaven om de lanen te vernieuwen relevant. Andere opgaven zijn de energietransitie, recreatiedruk en de ecologische verbindingen.

Veranderingen: kans voor een duidelijk verhaal
In het gebied zijn er verschuivingen in functies van gebouwen, vaak waardevol erfgoed. Wat wordt hier het overkoepelende verhaal? Het gebied als tuin van Doetinchem en de uitgelezen plek voor stadslandbouw? En/of nadrukkelijk een besloten en rustige woonomgeving? De thema’s Beleving en Gezondheid sluiten goed aan bij de ideeën die naar voren kwamen.

Kansen
Veel aanwezigen zijn van mening: werk niet aan losse projecten maar werk samen aan gebiedsontwikkeling. Duidelijke clusters voor gebiedsontwikkeling zijn de voormalige P.I. Kruisberg en de locatie Slingeland, Kasteel De Kelder en Rietveld/Ruimzicht. Daarbij is de vraag of en hoe de huidige tijdelijke/kleinschalige initiatieven door samenwerking tussen de partners onderdeel kunnen worden van de nieuwe ontwikkelingen. Verder leeft de de wens dat vooral de daken worden benut voor het opwekken van energie in plaats van het mooie groene open gebied.

Praat ook mee op 30 oktober
Op woensdag 30 oktober praten we samen met jou graag verder over de kwaliteiten, kansen en opgaven van De Kruisberg, Kruisbergse bossen en Langerak. Je bent van 16.00 – 19.00 uur (vrije inloop) van harte welkom in Horeca totaalcentrum De Kruisberg (Jansenzaal). Lees hier meer. Direct aanmelden kan via omgevingswet@doetinchem.nl.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties