Door: Jeroen Nieuwenhuis, planoloog gemeente Doetinchem 

Binnen de Omgevingswet stelt elke gemeente een omgevingsplan op. Zo ook Doetinchem. In het omgevingsplan staan alle regels voor de fysieke leefomgeving van Doetinchem. Wat hebben wij als gemeente al aan dit omgevingsplan gedaan én wat staat er nog op de planning voor 2020? Lees gauw verder.

Benieuwd wat het omgevingsplan concreet inhoudt? In deze blog vertelt mijn collega-planoloog Els Wentink je er alles over.

In 2020…
Richten we ons op het actualiseren van de bestemmingsplannen in het stedelijke gebied van de gemeente. In de bestemmingsplannen staan alle regels voor ruimtelijke plannen opgenomen. Denk aan regels voor bouwen en verbouwen. In de situatie zoals deze was, kreeg je als inwoner vaak te maken met verschillende bestemmingsplannen wanneer je bijvoorbeeld wilde verbouwen. Dit maakte het aanvraagproces ingewikkeld en foutgevoelig.

Daarom zijn we in 2019 begonnen om alle gebieden in elke bebouwde kom van de gemeente in één bestemmingsplan samen te voegen. In het najaar van 2019 is daarvoor de eerste stap gezet. Toen is het bestemmingsplan ‘Stedelijk gebied – najaar – 2019’ als ontwerp ter inzage gelegd. Dit jaar zullen we nog twee stappen zetten om uiteindelijk tot één bestemmingsplan voor het stedelijk gebied te komen.

Sneller en beter inzicht
Op deze manier hebben we bij de inwerkingtreding van de omgevingswet in 2021 één afgestemd bestemmingsplan voor de kernen. Het voordeel hiervan is dat het voor inwoners sneller en eenvoudiger inzichtelijk wordt wat de geldende regels zijn voor bijvoorbeeld het uitbouwen van een woning.

Waarom nu nog een bestemmingsplan maken?
Je vraagt je misschien af waarom wij als gemeente nu nog bestemmingsplannen maken, als er straks een omgevingsplan komt. In het stedelijk gebied gelden nu nog ongeveer 75 verschillende bestemmingsplannen en beheersverordeningen. Deze plannen zijn allemaal anders opgebouwd qua plankaart en regels. Hierdoor is het niet altijd even eenvoudig om te begrijpen welke bouw- en gebruiksregels er gelden.

Bij het loket Bouwen & Wonen komen geregeld vragen binnen van inwoners en bedrijven over de geldende regels. Die regels zijn soms lastig te begrijpen, want door de jaren heen zijn er verschillende plannen gemaakt die elkaar soms ook nog deels overlappen. Om te ontdekken wat je wel en niet mag, moet je soms in meerdere plannen kijken. En dan is het ook zaak dat je weet wáár je precies moet kijken in die plannen.

Eén bestemmingsplan
Om dit eenvoudiger te maken, voegen we eerst het hele stedelijke gebied van de gemeente Doetinchem samen tot één bestemmingsplan. Hierdoor worden ook de over elkaar liggende plannen samengevoegd tot één plan. En tegelijk worden de bouw- en gebruiksmogelijkheden van gebouwen en gronden ook hetzelfde gemaakt. Hierdoor hebben bijvoorbeeld de inwoners in Wehl evenveel mogelijkheden als de inwoners in Gaanderen.

Zodra wij één bestemmingsplan hebben, is dit een mooie basis voor de inwerkingtreding van de omgevingswet. Van hieruit kunnen we vervolgens het uiteindelijke omgevingsplan op gaan stellen.

Hier vertelt een collega binnenkort meer over.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties