Naar elkaar omkijken. Klaarstaan als de ander hulp nodig heeft. Samen de schouders eronder, in goede én minder goede tijden. En de buurt actief betrekken bij nieuwe (bouw)initiatieven. In de Slangenburg is Noaberschap heel gewoon. Karin Wensink vertelt erover: “Als je regelmatig met elkaar in gesprek gaat, bereik je veel meer.”

Karin Wensink is mede-eigenaar van Melkveebedrijf De Steenhouwer in Slangenburg. In dit natuur- en bosrijke gebied wordt de komende tijd samen met inwoners en ondernemers nagedacht over de toekomstige inrichting. De ideeën worden zoveel mogelijk verenigd in de omgevingsvisie voor Doetinchem. Karin: “Hierbij gaat Noaberschap ons verder helpen: het zorgt ervoor dat je in harmonie samen tot mooie ideeën komt.”

21 meibomen: een hart onder de riem
Hoe Noaberschap in de praktijk tot uiting komt in Slangenburg? De voorbeelden zijn eindeloos. Karin: “Zo’n 6 jaar geleden liet een varkensboer een nieuwe stal bouwen. Hij had veel tegenslag tijdens het vergunningstraject. Het is onze traditie om een meiboom te plaatsen als het hoogste punt van de bouw wordt bereikt. In plaats van één meiboom, kreeg deze boerenfamilie 21 meibomen. Familie, vrienden, verenigingen en buren: iedereen schonk hen een meiboom om hen een hart onder de riem te steken.

Anderen het beste gunnen
Noaberschap betekent ook: begrip hebben voor elkaar en anderen het beste gunnen. Karin: “Een aantal jaar geleden is een rasechte Amsterdammer met zijn vrouw hier komen wonen, precies tussen een varkens- en melkveebedrijf en een loonbedrijf in. En ja, dan ruik en hoor je wel eens wat. Daar had het stel alle begrip voor, maar het zandpad dat naar hun woning leidde vonden ze niet zo handig. De eigenaar van het loonbedrijf heeft toen het zandpad voor hen verhard.”

Karin: “Afgelopen augustus heeft René Melenberg het Slangenburgse buurtfeest in een schilderij vastgelegd. René is een Doetinchemse schilder die bijna elke dag in de Slangenburg aan het schilderen is.”

Helpen waar het kan
En het Noaberschap werkt ook de andere kant op. Karin: “Datzelfde stel heeft hun buren wekenlang geholpen in het huishouden, toen hun buurvrouw laatst door een ongeluk niets kon doen. Haar man had werk genoeg om alles achter draaiende te houden en het stel heeft onder meer gepoetst, de was gedaan en gekookt voor het gezin.”

Anderen betrekken bij initiatieven
Met de komst van de Omgevingswet krijgen inwoners en ondernemers straks meer ruimte om initiatieven van de grond te krijgen. Tegelijk wordt er van je gevraagd om hierbij zélf draagvlak te creëren bij omwonenden. Karin: “Logisch. In de Slangenburg doen we dat al. Een aantal jaar geleden wilden wij ook een nieuwe stal bouwen. We zijn met de tekeningen onder de arm toen de hele buurt afgegaan om te laten zien wat onze plannen waren. Ons idee werd positief ontvangen. Toen de stal af was, kon de buurt komen kijken en hebben we een gezellige barbecue geregeld.”

Bijeenkomsten en groepsapp
Dit jaar staan er in Slangenburg verschillende ideeënsessies gepland om ideeën op te halen voor de toekomst van het gebied. Of Karin hier ook bij aanwezig is? Ze vertelt: “Zeker. Dit vind ik erg belangrijk. Zowel als agrarisch ondernemer en als inwoner denk ik graag mee. We hebben onlangs een boeren-groepsapp opgericht waarin we informatie met elkaar delen met betrekking tot de omgevingsvisie. Zo heb ik bijvoorbeeld het Koersdocument gedeeld, zodat iedereen weet waar we het hier over hebben.”

Wensen voor de toekomst
Of Karin zelf nog wensen heeft voor de toekomst van de Slangenburg? “Hier leeft iedereen, jong en oud, boer en burger, echt samen met elkaar. Dat zie je mooi terug in een bloeiende buurtvereniging, waar bijna iedereen al wel eens in het bestuur heeft gezeten. Ik hoop op evenwichtige en realistische plannen, ook voor de ondernemers in het gebied. Als boeren willen we op een dynamische manier kunnen blijven ondernemen, waarbij de financiële kant ook moet kloppen. Verder wens ik dat alle leeftijden in het plan vertegenwoordigd blijven en we vanuit de basis samen kunnen kijken naar het woningaanbod voor zowel jong als oud. SAMEN houden we de Slangenburg aantrekkelijk voor iedereen!”

Ook meedenken over Slangenburg?
We horen graag jouw mening en ideeën. Wees welkom bij één van de themabijeenkomsten over dit gebied. Bekijk hiervoor de agenda.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties