Door: Paul van der Lee 

De voorbereidingen voor de Omgevingswet zijn in volle gang. Of eigenlijk: waren in volle gang. Door het coronavirus zijn de geplande bijeenkomsten voor de komende weken helaas opgeschort. Toch ligt niet alles stil. Zo kunnen we wél verder met het zogenoemde participatieprotocol. Ik vertel je er meer over.

Participatieprotocol: dat is een moeilijke vakterm voor iets dat juist zo begrijpelijk mogelijk moet blijven. Maar omdat de term toch veel wordt gebruikt in het hele land, willen we deze ook weer niet al te krampachtig vermijden.

Participatie: wat bedoelen we daarmee?
Stel: je bent iets van plan. Je wilt bijvoorbeeld de boom in je achtertuin kappen. Of je wilt een dakkapel op je huis plaatsen. Als goede buur haal je daar dan op tijd en zo goed mogelijk de personen bij die wat met dat plan te maken kunnen krijgen. Doe je dat, dan doe je samen aan participatie. In de nieuwe Omgevingswet wordt daar grote waarde aan gehecht. En omdat de term in de wet gebruikt wordt, bestaat er de neiging om er officiëler klinkende definities aan te geven. Zoals:

“Participatie is het informeren, meepraten, meedenken, meedoen en/of meebeslissen door belangstellenden bij de invulling en/of uitvoering van (bouw)activiteiten, projecten en beleid.”

En:

“Participatie heeft als doel activiteiten, projecten en beleid tot een hoger acceptatieniveau te brengen. Door betere afstemming met betrokkenen en belanghebbenden is er meer kans op begrip en het maken van afspraken. Behoeften en belangen van betrokkenen en belanghebbenden worden wanneer mogelijk meegenomen bij de planvorming.”

Dit alles betekent eigenlijk niets meer of minder dan: ben je iets van plan wat invloed kan hebben op anderen? Dan betrek je hen hierbij.

Niet verplicht? Toch doen!
Die definities zijn dus een hele mond vol. Maar uit de ervaring die we met elkaar in het verleden al hebben opgedaan blijkt dat het uiteindelijk om één ding draait: behandel elkaar bij het maken van plannen met respect en aandacht.

Hiervoor is er nu een checklist in de maak: het participatieprotocol. Als je de checklist (protocol dus) naloopt, dan kom je op goede ideeën en daarmee ook op het goede spoor.

Maar hoe moet zo’n checklist eruitzien?
We hebben een voorlopige versie gemaakt. En ook daarvoor geldt natuurlijk dat het verstandig is om eerst eens te kijken of iedereen ermee uit de voeten kan. Daarom wordt de conceptversie van het participatieprotocol binnenkort op deze website online geplaatst met de vraag aan iedereen: kun jij ermee uit de voeten? Wat vind je goed, wat kan beter?

Na het verwerken van de reacties volgt er een tweede versie. En wie weet nog een derde. Tot we een optimaal bruikbare checklist hebben. Zo maken we samen van de Omgevingswet én participatie een succes.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties