Samen met inwoners, ondernemers en organisaties is de afgelopen maanden gesproken en nagedacht over de vraag: ‘Hoe moet uw werk-/leefomgeving er in de toekomst uit zien?’. Dit proces is nog niet afgerond. In elf tijdelijke deelgebieden is en wordt voor een deel nog steeds gekeken naar kansen, uitdagingen en knelpunten op het gebied van de fysieke leefomgeving. De opbrengst uit de deelgebieden is te verwachten tussen nu en eind april. Met de fysieke leefomgeving bedoelen we alles wat er in jouw straat of wijk te vinden is aan bomen, gebouwen, voorzieningen.

Tijdens tal van bijeenkomsten, gesprekken, fietssafari’s en interviews is een kapitaal aan meningen, wensen en ideeën opgehaald. Voor ieder deelgebied wordt deze informatie in een rapport en kaartbeeld verwerkt. Doetinchem gebruikt deze opbrengst om tot één overkoepelende omgevingsvisie te komen.

Hoe gaat het nu verder?
De komende maanden verschijnen met enige regelmaat de resultaten vanuit de verschillende deelgebieden. Je vindt de rapporten onder meer in de storymaps. Zo zijn inmiddels de resultaten van het deelgebied De Kruisberg, Kruisbergse bossen en Langerak in te zien.

Op ambtelijk en bestuurlijk niveau bespreekt de gemeente de opbrengst. Passen de ideeën voor de toekomst al in het huidige beleid of vraagt het om aanpassingen van het beleid? Sluit het voldoende aan bij de ambities zoals recent door de gemeenteraad in het Omgevingswet Koersdocument vastgelegd? En zijn de voorstellen voldoende stevig om de grote opgaven voor de toekomst te tackelen? Ook kan het zijn dat voorstellen uit de verschillende deelgebieden met elkaar botsen en dat we keuzes moeten maken.

Keuzes maken
De opbrengst uit de deelgebieden gaan we niet meer veranderen. We vinden het belangrijk dat iedereen die heeft bijgedragen aan de producten zich blijft herkennen in de resultaten. Tegelijkertijd vormen de rapporten en kaarten samen nog niet het eindbeeld voor de hele gemeente en hebben ze geen juridische status. Het zijn bouwstenen voor de omgevingsvisie die uiteindelijk wordt vastgesteld door de gemeenteraad. Het is belangrijk dat de visie uitvoerbaar is. Daarnaast moet duidelijk zijn wat de inwoners er aan hebben en wat ze zelf bij kunnen dragen aan de realisatie ervan.

Om daar te komen, brengen we de resultaten van het werk in de deelgebieden letterlijk bij elkaar op één kaart. We maken inzichtelijk hoe we afgewogen keuzes kunnen maken bij het opstellen van de gemeente brede omgevingsvisie. De kans is dan ook groot dat je niet alles van wat er op de kaart van jouw deelgebied staat, terug gaat zien in de gemeente-brede omgevingsvisie. Maar het kan ook zo zijn dat we je positief verrassen omdat jouw idee een grote rol krijgt.

Kan ik nog steeds mijn mening laten horen?
Het verwerken van de resultaten uit de deelgebieden tot één omgevingsvisie doen we graag samen met jou. Het blijft dus niet bij de interne analyse. Misschien heb je de bijeenkomsten in jouw deelgebied niet kunnen bijwonen of was je er wel bij én wil je reageren op de uitkomsten. We willen je zoveel mogelijk in staat stellen om mee te denken. We nodigen je daarom nadrukkelijk uit om de rapporten en kaarten goed te bekijken en jouw reactie te geven. Dat kan door een mail te sturen naar omgevingswet@doetinchem.nl. We horen graag wat je goed vindt en of je nog aandachtspunten ziet. Wij gebruiken je reactie om de vervolgstappen te maken richting de omgevingsvisie.

Op naar één concept-omgevingsvisie
Uiteindelijk verwerken we alle ideeën in de deelvisies tot één concept-omgevingsvisie voor heel Doetinchem. In het voorjaar van 2021 kun je het concept o.a. via deze website inzien én hierop je reactie geven. Heb je in de tussentijd nog mooie ideeën die je wilt delen? Laat het ons weten via omgevingswet@doetinchem.nl.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties