Wellicht heb je het al gehoord: mede vanwege de coronacrisis is de invoering van de omgevingswet uitgesteld. De wet zou eigenlijk op 1 januari 2021 ingaan, maar is uitgesteld tot 1 oktober 2022 of 1 januari 2023. De coronacrisis heeft ook gevolgen voor de voorbereidingen van de wet in Doetinchem. Lees hier hoe we verder gaan.

Allereerst: ondanks het coronavirus gaan we in Doetinchem zoveel mogelijk door met het opstellen van de deelvisies en de vertaling hiervan naar de overkoepelende omgevingsvisie voor heel Doetinchem.

Deelvisies opstellen, bijeenkomsten geannuleerd
Het proces om in elf deelgebieden tot elf deelvisies te komen, wordt wel deels aangepast. In elk deelgebied stonden bijeenkomsten gepland om de ideeën van inwoners en ondernemers op te halen. Veruit de meeste bijeenkomsten hebben al plaatsgevonden. Een klein aantal hebben we helaas moeten annuleren.

Een aantal deelgebieden hebben nog niet alle wensen en ideeën opgehaald. Voor deze deelgebieden geldt dat de procesbegeleiders doorgaan met de deelvisie. Zij schrijven deze op basis van de informatie die zij tot nu toe hebben opgehaald. Dit kunnen zij doen doordat alleen de slotbijeenkomst, waarin de uitkomsten gedeeld zouden worden, niet door kon gaan.

In drie deelgebieden (Slangenburg, Oosseld en Nieuw Wehl) konden meerdere bijeenkomsten niet doorgaan en ontbreekt dus nog informatie. De procesleiders van deze gebieden halen via enquêtes of alternatieve manieren de ontbrekende informatie op. Daarna werken ook zij de deelvisie uit.

Deelvisie inzien én je mening geven
Is een deelvisie klaar? Dan kun je deze vier weken lang inzien op deze website. Heb je nog aanvullende ideeën? Of is een idee van jou niet helemaal vertaald zoals jij het had bedoeld? Dan kun je dit via e-mail laten weten. Alle informatie die we ophalen, verwerken we zo veel mogelijk in de eindversies. Jouw input is dus erg belangrijk voor het eindresultaat.

Van elf deelvisies naar één omgevingsvisie
Zodra de eindversies klaar zijn, gaan we deze niet meer veranderen. We vinden het belangrijk dat iedereen die heeft bijgedragen aan de deelvisies zich ook blijft herkennen in de resultaten. Tegelijkertijd vormen de deelvisies nog niet het eindbeeld voor de complete gemeente en hebben ze geen juridische status. Het zijn bouwstenen voor de overkoepelende omgevingsvisie. Het is belangrijk dat de visie uitvoerbaar is. Daarnaast moet duidelijk zijn wat jij als inwoner, ondernemer of maatschappelijke organisatie hieraan hebt en wat je zelf kan bijdragen aan de realisatie ervan.

Daarom brengen we de resultaten van het onderzoek in de deelgebieden bij elkaar op één kaart. We maken inzichtelijk hoe we afgewogen keuzes kunnen maken bij het opstellen van de omgevingsvisie. De kans bestaat dat je niet alles van wat er in de deelvisie van jouw deelgebied staat, terugziet in de omgevingsvisie. Maar het kan ook zo zijn dat jouw idee juist een grote rol krijgt.

Op naar één concept-omgevingsvisie
Alle ideeën in de deelvisies verwerken we uiteindelijk tot één concept-omgevingsvisie voor heel Doetinchem. In het voorjaar van 2021 kun je het concept o.a. via deze website inzien én hierop je reactie geven. Heb je in de tussentijd nog mooie ideeën die je wilt delen? Laat het ons weten via omgevingswet@doetinchem.nl.

*Let op: zoals gezegd moeten er keuzes gemaakt worden en staan we ook voor landelijke regels en opgaven. Hierdoor kunnen niet alle ideeën één op één worden meegenomen in de gemeentebrede omgevingvisie.
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties